In augustus 2017 startte Facebook met het nieuwe videoplatform Watch in de Verenigde Staten. Nu ruim een jaar later, en vele veranderingen verder, gaat Facebook het platform langzamerhand wereldwijd uitrollen. In september is Nederland aan de beurt en zal de functie uiteindelijk bij iedereen zichtbaar worden in de app.

Interactief en sociaal

Er zijn online al veel verschillende diensten om video’s te bekijken. De grootste en meest bekende is natuurlijk YouTube en daar wil Facebook graag de strijd mee aan gaan door middel van hun nieuwe dienst Watch. Het verschil tussen de twee platformen gaat hem zitten in het interactieve en sociale element. Videomakers dienen gebruik te maken van de speciale software die Facebook beschikbaar stelt en hiermee kunnen zij interactieve elementen aan bijvoorbeeld live-programma’s toevoegen. Te denken valt aan interactieve spelletjes, geven van live-comments op de video of zelfs het programma beïnvloeden.

Samen bepalen

Als social media platform legt Facebook de nadruk bij Watch om samen onderwerpen te bepalen. Zo heeft Facebook als voorbeeld genoemd dat op belangrijke momenten in een serie de hoofdrolspeler het pad gaat vervolgen wat bepaald wordt door de kijkers. De meeste kijkers zorgen in dit voorbeeld samen hoe het verhaal in de serie verder verloopt.

En uiteraard bestaat er de mogelijkheid om direct contact te houden met je Facebook-vrienden tijdens of na de uitzending. Of je kijkt gezamenlijk in een groep met liefhebbers van hetzelfde programma. Samen in een chat kun je dan meteen je bevindingen bespreken.

Facebook Watch

Bron: Facebook

Uitrol

Watch wordt in september uitgerold voor alle Nederlandse Facebook-gebruikers. Het kan een aantal dagen duren, voordat dit bij jou het geval is. Heb je uiteindelijk de update van Facebook ontvangen met daarin deze functie? Laat het dan weten in een reactie wat je van deze toevoeging vindt. Zelf denk ik dat er veel mensen zijn die dit een overbodige toevoeging vinden en dat het de concurrent YouTube totaal niet zal schaden. Anderen zullen ‘fan’ worden en gaan er helemaal op los. Het zou wel kunnen betekenen dat YouTube op lange termijn ook zal veranderen richting de interactie met de gebruikers als blijkt dat Watch toch een succes gaat worden.